Vinderne af Den Lyse Idé prisen 2024 kan nu fortsætte arbejdet med at udvikle deres blændende idéer.
Onsdag den 30. oktober havde Otto Mønsteds Fond den store glæde at afsløre vinderne af prisen Den Lyse Idé 2024 foran publikum på Startup Scenen under Nordens største deep-tech messe, Digital Tech Summit, i Øksnehallen i København.
Det var i år sjette gang, at fonden hædrede og præmierede nogle af de mest talentfulde forskere og iværksættere med en pengesum på i år i alt 550.000 kroner. Med en viden om at det er vanskeligt for unge iværksættere at rejse midler, når deres idéer stadig er under udvikling, har fonden i en årrække bidraget med denne præmiepulje for at få lovende idéer i teenagealderen til at accelerere hurtigere til gavn for samfundet og dansk erhvervsliv.
Sådan har Den Lyse Ide skabt værdi for tidligere prisvindere
Prisen Den Lyse Idé 2024 blev uddelt i to kategorier – henholdsvis årets bedste late-stage idé og early-stage idé. Vinderne i de to kategorier modtog hver 250.000 kroner og fik overrakt en bronzestatuette af bestyrelsesmedlem Vibeke Svendsen. Som noget særligt i år valgte prisjuryen også at uddele en runner-up pris på 50.000 kroner og tilbud om mentor-sessions.
Vinderidéer for innovation indenfor byggeri, elektronik og energiinfrastruktur
Vinderne af den bedste idé i late-stage kategorien blev Maryam Homayounzadeh, post.doc., institut for Electrical and Computer Engineering på Aarhus Universitet. Hun har udviklet banebrydende kunstig intelligens i mikrocontroller chips. Juryen vurderede, at hun med produktet GreenELBO (Green Electronic Boards) på overbevisende vis har demonstreret en løsning, som overflødiggør en række af de komponenter, der indgår i en normal printplade og samtidig reduceres størrelsen på printpladen. Vinderidéen kan derfor være et væsentligt bidrag til at reducere de stadigt voksende mængder af elektronikskrot og CO2 udledning samt en mulighed for at begrænse behovet for knappe metaller.
Vinderne af Den Lyse idé i early-stage kategorien blev Luise Charlotte Dennin og Annika Bang Thomsen, kandidatstuderende i henholdsvis Civil and Mechanical Engineering og Design and Innovation, på DTU.
Med sloganet ”Circrete bygger morgendagens byer med gårsdagens beton” har årets vinder i early-stage kategorien taget fat på et af de store problemer med genbrug af beton i byggebranchen. Vinderidéen Circrete præsenterer en unik løsning på genbrug af eksisterende betonplader fra etageadskillelser, som gør det attraktivt for byggebranchen og investorer at implementere genbrug. Juryen fandt, at vinderidéen har et betydeligt kommercielt potentiale og vindernes løsning vil afstedkomme en større grad af bæredygtighed i byggebranchen gennem reduktion i ressourcer, affald og CO2-udledning.
Runner-up pris på 50.000 kr. og mentortimer
Juryen valgte i år ekstraordinært et honorere yderligere en lys idé med en runner-up pris på 50.000 kr. Nicolaj Haarhøj Malle modtog diplomet foran scenen på vegne af hele teamet – Frederik Falk Nyboe, Viet Duong Hoang, Thor Kamp Opstrup, Anders Schack Madsen and Emad Ebeid fra Digital and High Frequency Electronics, Syddansk Universitet.
I en tid hvor dronebaserede tjenester globalt er i stærk vækst, er teamets idé til flyvende robotteknologi til energisektoren et vigtigt bidrag til fremtiden og sikkerheden ved droneoperationer. Udviklingen af droner, der kan tappe energi undervejs, når den udfører opgaver i energiinfrastruktur, fandt juryen så interessant og med et så solidt forretningspotentiale, at idéen måtte belønnes med en runner-up pris. Med pengepræmien fulgte også muligheden for fem mentor-sessioner med entreprenør og medstifter af SatCom1, Karina Bergstrøm Larsen.
Teknologi med grøn bevægelse
Otto Mønsteds Fond har igen i år oplevet stor interesse for Den Lyse Ide og såvel antallet af ansøgninger og kvaliteten har fuldt ud levet op til juryens forventninger.
”Vi kan ikke blive andet end meget fortrøstningsfulde, når vi ser inspiration og kreativitet kombineret med højteknologisk indsigt som forskere og studerende bidrager med. Det er en meget stor glæde at kunne belønne de gode ideer med et økonomisk skub i ryggen. Det bringer os tættere på de vigtige mål om en højere grad af bæredygtighed i byggesektoren, reduktion i skrotaffald og ressourceudvinding samt energibesparende flyvende robotteknologi. Den røde tråd i årets indsendte idéer er fortsat grøn – heldigvis. For det er dét, vi som samfund og erhvervsliv har brug for”, siger Vibeke Svenden, bestyrelsesmedlem i Otto Mønsteds Fond.
Læs mere om Den Lyse Ide Prisen
Alle årets indstillinger er vurderet af:
Kigge Hvid, partner, JA studio
Ole Kring, partner, EIFO Bjarne Kjær Ersbøll, professor DTU Compute og medlem af Otto Mønsteds Fonds bestyrelse
Jesper Højberg Christensen, adjungeret professor på CBS
Nis Alstrup, formand for Otto Mønsteds Fonds bestyrelse
Karina Bergstrøm Larsen, direktør, Q-Consulting
Christian Brix Tillegreen, senior forretningsudvikler, Bioinnovation Institute
Nigel Edmondson, adm. direktør, MADE
Vibeke Svendsen, bestyrelsesmedlem i Otto Mønsteds Fond