Den 30. oktober uddeler Otto Mønsteds Fond for sjette år i træk prisen Den Lyse Idé. Med prisen følger i alt 500.000 kroner til to vinderidéer, der overbeviser juryen om at rumme både faglig tyngde og potentiale til at skabe værdi for dansk erhvervsliv og samfundet som helhed.
Er du bachelor/kandidatstuderende, Ph.d.-studerende, postdocs eller en del af et forskningsteam, der har en innovativ idé, et produkt, en proces eller løsning, er der god grund til at indsende en ansøgning til fonden inden ansøgningsfristen udløber den 15. august.
For Den Lyse Idé har ifølge flere af de tidligere prisvinderne en væsentlig betydning for både vinderne, deres projekter og det bredere entreprenørskabsmiljø. Det fremgår af en evaluering fonden har foretaget.
Af de besvarelser der ligger til grund for evalueringen kan fonden konkludere, at værdien af Den Lyse Idé prisen på i alt 500.000 kroner rækker længere end til at være en økonomisk indsprøjtning til prisvindernes videreudvikling og kommercialisering af deres idéer på et tidspunkt, hvor det generelt er vanskeligt at tiltrække risikovillige finansielle ressourcer. Den opmærksomhed og anerkendelse, der også følger med prisen, åbner døre til nye muligheder og styrker netværket i det entreprenørielle økosystem og samarbejdet med de industrier, vinderideerne har retning mod.
Prisvinder i 2019, Mingyi Xu formulerer det sådan:
”Prisen gjorde det muligt at udforske innovative veje inden for mit felt og realisere en ambitiøs idé. Udover den økonomiske støtte var prisen en validering og anerkendelse af potentialet i mit arbejde, som åbnede døre til samarbejder og muligheder, jeg ellers ikke ville have haft. Prisen sikrede finansiering til to større projekter omkring forskning og pilottests, som kunne opskalere implementeringen af vores idé.”
For Ahmed Ammar, der vandt i 2022 for en prototype på en LED driver, var pengepræmien et vigtigt skub til at få sin vinderide i luften og bane vej for yderligere bevillinger, der kunne bringe projektet videre i næste fase.
”Finansiering i den tidlige fase er yderst vigtig i opstarten af en startup, især en universitets-spinout. Uden Den Lyse Ide prisen, de ressourcer, den sikrede, og kvalitetsstemplet, der fulgte med, tror jeg ikke nødvendigvis, at vi ville have haft den samme succes med de efterfølgende ansøgninger om bevillinger,” vurderer han.
For sidste års vinder, Hongbo Zhao, har prisen også givet ham stor anerkendelse på Aalborg Universitet, hvor han forsker, og universitetet vil bistå ham med hjælp til opstart af en virksomhed, der videreudvikler magnetiske komponenter baseret på keramiske materialer, fortæller han.
Ida C. Jensen, vandt i 2023 for en metode til bekæmpelse af plantesygdomme med myrer. Hun siger:
”Anerkendelsen i at modtage prisen har været et stort skulderklap og har sikret, at vi kan videreudvikle og teste vores produkt og ydelser. Dette er afgørende for os, da det vil gøre os klar til at komme på markedet i 2025.”
Ringe i vandet
Prisen har desuden haft en stimulerende effekt på det entreprenørielle økosystem, både internt på universiteterne og eksternt. En vinder fremhæver, at hans metode nu anvendes af andre startups. En anden vinder fra 2020, Timothy Jenkins, blev inspireret til at starte Invention Club på Danmarks Tekniske Universitet, hvor han er tilknyttet, hvilket har skabt et netværk for entreprenører og ført til flere kommercielle projekter.
Mingyi Xu vandt i i 2019 for udvikling af en metode til fremstilling af fødevareprotein fra kuldioxid, vand og elektricitet. Vinderideen var i høj grad med til at påvirke økosystemet indenfor entreprenørskab, mener han.
”På tidspunktet for vores gennembrud var dette koncept særdeles nyt. Efter offentliggørelsen af vores resultater fik konceptet stor opmærksomhed og udløste en stigning i årlige forskningsprojekter dedikeret til dette område. Samtidig opstod der talrige startups med fokus på denne teknologi, hvilket indikerer en levende og voksende interesse i feltet, katalyseret af vores arbejde.
Den Lyse Ide prisen uddeles både i en early-stage og i en late-stage kategori. Særligt late-stage vinderne har udvidet deres netværk betydeligt. Fire ud af fem vindere rapporterer, at prisen har ført til samarbejde med industrien.
”Dette samarbejde er afgørende for at bringe innovative idéer fra forskerstadiet til markedet. Træerne vokser dog ikke ind i himlen. For selvom der ydes en stor indsats fra universitetsmiljøerne i at fremme talenternes arbejde, så er der stor forskel på at gå fra at være forsker til at drive en virksomhed. Gennem støtte til netværksdannelse og vejledning vil Otto Mønsteds Fond og andre i endnu højere grad kunne spille en afgørende rolle i at fremme innovation og entreprenørskab i Danmark,” siger Nina Movin, direktør i Otto Mønsteds Fond.