Vinderne af Bright Idea Prize 2020

Prisvinder Tim Jenkins
The Bright Idea Prize i kategorien science blev 24. september 2020 tildelt Timothy Jenkins, postdoc fellow på DTU Bioengineering i Lyngby. Han har udviklet en ny metode til behandling af digoxinforgiftning, som er en almen bivirkning i medicinsk behandling af hjerteproblemer. Hans metode forventes både at gøre behandlingen mere sikker og reducere antallet af dødsfald som følge af digoxinforgiftning.

”Med mit projekt vil vi anvende avanceret teknologi til at opdage antistoffer, der kan gøre behandling af digoxinforgiftning både billigere og mere klinisk sikkert. Det vil ikke kun være patienter, som vil opleve en forbedring. Hele verden kan få adgang til en effektiv behandling, og det kan bidrage til, at vi i Danmark kan vise vores ekspertise inden for fremtidens bioterapeutiske lægemidler og metoder. Derfor er jeg ekstremt glad for opbakningen i form af forskerprisen, så projektet kan blive realiseret,” siger Timothy Jenkins, der forventer at se et færdigt produkt på markedet indenfor fem år.

”Prisen hjælper os med at drive projektet videre, og det at vi modtager denne prestigefyldte pris på et tidligt tidspunkt i vores forskning, fremmer vores muligheder for fremtidig fundraising. Hjerteproblemer er blevet et større og større problem i takt med at levealderen stiger overalt på kloden, og jeg synes, at det er meget vigtigt, at vi adresserer disse udfordringer, så mennesker får lige adgang til god behandling,” sagde Timothy Jenkins ved prisuddelingen.
Med prisen fulgte 250.000 kroner.

Prisvinder Irina Iachina
The Bright Idea Prize i kategorien business gik i 2020 til Irina Iachina, ph.d.-studerende ved SDU. Hun har udviklet verdens muligvis bedste kunstige edderkoppesilke, som er et bionedbrydeligt letvægtsmateriale med hidtil usete egenskaber sammenlignet med de fleste menneskeskabte materialer. Edderkoppesilke er nemlig fem gange stærkere end stål og tre gange stærkere end kevlar.

”Mit projekt har handlet om at skabe kunstig edderkoppesilke, og resultatet er et miljøvenligt supermateriale, der kan give helt nye muligheder for både danske og verdensomspændende industrier. Jeg har arbejdet længe og hårdt på projektet, så at blive anerkendt med forskerprisen gør mig utrolig glad og stolt. Nu kan vi arbejde videre mod målet om at have et færdigt produkt og en virksomhed i det lange løb og det vil prisen helt klart hjælpe os med,” siger Irina Iachina.
Ifølge Irina Iachina har kunstig edderkoppesilke potentiale til at erstatte carbonfiber, kevlar og polyester i industrier som luftfart, biler, militær og beklædning.

Irina har helt fra den tidligste ungdom været fascineret af edderkopper og deres evne til at producere silke med meget forskellige og unikke egenskaber. Og modsat mange andre foretrækker hun de større edderkopper – frem for de små.
”Jeg har det meget fint med edderkopper – så længe jeg ved, hvor de er og har styr på dem, så gør det ikke noget. Det er dem, der forsvinder ind i krogene, der er de uhyggelige,” griner Irina Iachina.
Med prisen fulgte 250.000 kroner.