Hjernemotion med samfundsgevinst

Landsorganisationen Dansk Skoleskak er bedst kendt for at organisere skoleskak for omkring 60.000 børn og unge på skoler over hele landet. Men i 2024 får Dansk Skoleskak et nationalt samlingssted med åbningen af Skakkens Hus i Sølvgade 15 i København. Her bliver Skakkens Hus et mødested for mental udvikling og fællesskab på tværs af generationer. Med husets undertitel som ”hjernens motionscenter” byder huset på moderne faciliter for hjernetræning og sunde fællesskaber med skakspil som omdrejningspunkt.

Allerede den 27. september 2023 tog huset forskud på en del af husets anvendelsesmuligheder. Her åbnede huset midlertidigt for børn, uge og ældre, der inviteres ind for at afprøve aktiviteter og komme med input til Skakkens Hus, inden en større ombygning går i gang.

I 2024 åbnes det nationale fyrtårn på 750 m2, hvor landsorganisationen forventer at 25.000 besøgende årligt kan inviteres til mentalt sunde aktiviteter på tværs af køn og kultur, generationer og grænser. Og det bliver naturligvis også huset, hvor skoleklasser kan begejstres for skoleskak og spilbaseret matematik – lige som de også kan lære om mental sundhed.

skakspillere
Skakkens Hus åbnede midlertidigt for at få brugernes input til husets fremtid. Og selvfølgelig skulle der også spilles. Foto: Dansk Skoleskak
Professor: Behov for hjernetræning

Professor i psykologi og ambassadør for Skakkens Hus, Svend Brinkmann, forklarer værdien af det kommende mødested.

”Da det fysiske arbejde blev mindre, voksede de klassiske motionscentre frem. I en fremtid med AI, ChatGPT mv., bliver der behov for mere hjernetræning. Derfor er Skakkens Hus – hjernens motionscenter et klogt modtræk, også til den digitale tsunami, der skyller ind over os i disse år og i forhold til den ensomhed, som et stigende antal børn, unge, voksne og ældre oplever”.

 Skak med samfundsværdi

 Det er almindeligt kendt, at skak på flere måder kan bidrage til børns og unges indlæring og trivsel. Børn, der spiller skak udvikler evnen til koncentration, logisk tænkning og styrker dem i at træffe beslutninger og forudsige konsekvenserne af deres handlinger. De opnår også sociale færdigheder i fællesskabet med andre.

De yngste skakspillere mødte også op til husets første åbningsdag. Foto: Dansk Skoleskak

”Skak er sjovt og engagerende for mange børn og unge, og gennem spillet trænes til at tænke logisk og til at fordybe sig med meget konkrete mål for øje. De tilbud Skakkens Hus rummer er meget i tråd med Otto Mønsteds Fonds fokus på at støtte initiativer til blandt andre studerende indenfor STEM-fagene, hvor deres færdigheder efter endt uddannelse får stor erhvervsmæssig værdi for dansk handel og industri, ” siger Nina Movin, direktør i Otto Mønsteds Fond om baggrunden for fondens bevilling til Skakkens Hus.

Analysevirksomheden Damvad Analytics har i 2021 dokumenteret i en rapport, hvordan systematisk skoleskak kan påvirke børns livsudfald ved at forbedre deres matematikkompetencer. Rapporten hævder, at der i løbet af fem år vil være en samfundsøkonomisk gevinst på op til en mia. kroner ved at benytte systematisk skoleskak i en time om ugen i folkeskolen. Skak styrker børnenes matematikkompetencer og minimerer frafaldet fra uddannelserne. Når uddannelsesniveauet for en større gruppe unge løftes, falder ledigheden, kriminaliteten og lønindkomsten øges.

Foto venligst udlånt af Dansk Skoleskak.