Tidligere prisvinder: ”Prisen har gjort underværker”

Under 1% af verdens tekstiler bliver genanvendt til nye tekstiler, og da tre unge ingeniører i startup-virksomheden Textile Change i 2021 præsenterede en teknologi, der kunne gøre en langt større del af tekstilindustrien cirkulær, så var juryen bag Den Lyse Ide Prisen ikke i tvivl: Her var en vinder-idé. Juryen så en exceptionel god idé, der ramte rent ind i dagsordenen om bæredygtighed og som havde et åbenlyst kommercielt potentiale.

At en så lille mængde tekstiler i dag genanvendes skyldes primært, at hovedparten af alle tekstiler er en blanding af forskellige tekstilfibre. Det har man hidtil ikke haft teknologi til at håndtere, og blandingstekstiler bliver derfor som hovedregel downcyclet til f.eks. fyld i bilsæder. Men de tre unge ingeniørstuderende Emma Hostrup, Simon Hundahl Rossen og Ditte Højland fik i 2019 en ide og begyndte at udvikle en metode til at affarve og separere de forskellige tekstiltyper i blandingtekstilerne, så de kan genbruges som ”nye”, rene tekstilråstoffer. Det præsenterede de i deres indsendte ansøgning til den Lyse Ide i 2021.

250.00 kroner satte skub på idéen

Med prisen Den Lyse Idé fulgte 250.000 kroner til vinderteamets videreudvikling af deres idé.

”At vi modtog prisen, betød at vi kunne komme videre og dykke endnu dybere ned i affarvningsteknikken, som er en af vores kerneteknologier. Så jeg vil opfordre alle til at indsende en ansøgning, hvis man har en god ide, for prisen har helt sikkert gjort underværker for os,” siger Emma Hostrup, ingeniør i kemi- og bioteknologi.

Otto Mønsteds Fond uddeler i år for femte gang prisen og i alt 500.000 kroner. Prisen er målrettet lovende talenter på landets universiteter, der står med den rette innovative idé, et projekt eller en proces, der kan gøre en forskel og har et kommercielt potentiale.

Søg inden den 1. september

Textile Change har kontor, laboratorium og pilotanlæg i Vejles industrikvarter. I maj indviede de et pilotanlæg, hvor de i et lukket system skal få teknologien til at fungere.

Textile Change har i dag kontor, laboratorium og pilotanlæg i Vejles industrikvarter.

De har indtil nu fået metoden til at fungere i laboratorieskala, men i maj indviede de et pilotanlæg, hvor de i et lukket system skal få det hele til at fungere.

”Det går rigtig godt. Som alt andet tager det længere tid, end vi havde regnet med, men vi har kørt de første test. Det er gået megagodt, og vi er ovenud glade for de resultater vi har fået, selvom der altid er noget at optimere på. Men vi mosler på,” fortæller Emma.

Virksomhedens næste opskalering bliver et anlæg, hvor man stort set putter genbrugstekstiler ind i den ene ende og får ”nye” separerede tekstiler ud i den anden ende.

Textile Change har efter Den Lys Idé Prisen også fået støtte fra flere andre puljer, senest 560.000 kroner fra Women TechEU. EU-midlerne skal anvendes til at lave tests i samarbejde med mulige aftagere af de recyclede tekstiler. Sideløbende arbejder teamet på at finde investorer og andre større puljer til udviklingsarbejdet.

Siden 1. juli har borgere mange steder i landet skullet sortere tekstilaffald, og det er i år også blevet forbudt at afbrænde tekstilaffald og det samme regelsæt kommer til at gælde for alle EU-lande i 2025. Det hele skubber på interessen for Textile Change’s teknologi.

”Vi får en positiv modtagelse over hele linjen. Nu hvor alle skal til at sortere tekstiler hjemme i husstandene, så kommer der jo mere og mere fokus på, hvor meget der mangler løsninger på tekstilgenanvendelse. Generelt hører vi, at vi gerne må skynde os lidt, for der er flere som gerne vil kunne benytte vores teknologi. Og vi skynder os alt, hvad vi kan,” siger Emma.