Tech-proffer skaber genvej til IT-jobs

Hack Your Future uddanner flygtninge til de IT- jobs som dansk erhvervsliv mangler folk til.

Det engelske ord hack kan have flere betydninger. Men når det sættes sammen til Hack Your Future, betyder det, at flygtninge eller asylmodtagere i Danmark får en genvej til en fremtid på arbejdsmarkedet.

Hack Your Future er en non-profit organisation, der tilbyder webudvikler-kurser med fokus på moderne Javasrcipt. Deltagerne behøver ikke at have teknisk viden på forhånd og udvælges ud fra, hvor marginaliserede de er i forhold til arbejdsmarkedet samt evner til at gennemføre et kursus herunder engelske kundskaber og tid til at gå på kurset. Fokus er på at få uddannet deltagerne til et job og de hjælpes på kurset til at opbygge et cv og skrive ansøgninger.

Og de IT-kompetencer kursisterne får gennem 34 ugers kursus modtages med åbne arme i mange virksomheder. For kvalificeret IT-arbejdskraft er helt afgørende for, at virksomhederne kan vokse og konkurrere på internationalt plan. Otto Mønsteds Fond har i flere omgange støttet Hack Your Future, hvor størstedelen af kursisterne kommer i beskæftigelse efter kursusforløbet.

Kristoffer Tølbøll er Software Developer &Consultant i revisions- og rådgivningsvirksomheden PWC, og han er en blandt flere, der udtaler sig positivt om Hack Your Future’s kursister.

”Mine erfaringer med studerende fra Hack Your Future er, at de er meget engagerede og enormt motiverede efter at lære mere. De evner og kompetencer, som de har erfaret igennem Hack Your Future, er meget relevante for mange IT-virksomheder, og jeg mener, de kan være en stor hjælp til at udfylde efterspørgslen på softwareudviklere, der findes i Danmark.”

Siden Hack Your Future blev etableret i Danmark for fem år siden, har danske virksomheder ansat i alt omkring 150 medarbejdere, der har gennemgået kursusforløbet som webudvikler under navnet ”Din smutvej til IT-job”. De udenlandske medarbejdere bidrager desuden til øget diversitet i kultur, sprog og køn i virksomhederne.

Undervist af branchens professionelle

Kursisterne bliver undervist af frivillige undervisere fra tech-branchen i enten København eller Århus, og her får de under kursusforløbet de nødvendige tekniske og sociale kompetencer for at kunne arbejde som webudviklere eller i nogle tilfælde at søge om optagelse på IT-Universitetet.

En af kursisterne, Mohammad fra Syrien, arbejdede under kursusforløbet som lagermedarbejder i Netto. I dag arbejder i dag som front end-udvikler hos Salling Group i Aarhus. Han fortæller:

”Det har givet mig stort udbytte at være med i et fællesskab som Hack Your Future. Det er en unik chance for at lære af mange mentorer med forskellig og stor erfaring inden for programmering. Og at vi som kursister lærer af de professionelle, der arbejder som webudviklere i Danmark, er en bedre og hurtigere måde at lære webudvikling på gennem deres tips, ideer og de programmeringsplatforme, som vi får allermest brug for i vores fremtidige karriere,” fortæller han.

Læs mere om Hack Your Future

Fakta:

Kursisterne i ”Din smutvej til IT-job” får undervisning i forskellige programmeringssprog hver søndag og har derudover 30 timers forberedelse om ugen. Undervejs i forløbet kan kursisterne få indblik i hverdagen og behovene i danske virksomheder i samarbejde med Hack Your Future’s partnervirksomheder. Disse virksomheder stiller bl.a. medarbejdere til rådighed, som kan hjælpe kursisterne med hjemmearbejde, og de samarbejder med Hack Your Future om at lave workshops, arrangere virksomhedsbesøg og etablere jobs til kursisterne. Efter et kursusforløb tilbydes kursisterne også hjælp til at lave CV og jobansøgninger.

Foto: Zaki Wasik