Styrket netværk skal udvikle entreprenørskab

Ude godt – hjemme bedst. Det gamle motto gælder stadig for de fleste, men ikke nødvendigvis for missionen om at få ny inspiration, dele viden og bygge netværk. Det har en gruppe medarbejdere på landets universiteter i april fået bekræftet efter fire dages Barcelona-ekskursion, der inkluderede besøg i startupmiljøer og deltagelse på EU Startup Summit med Venture Cup Danmark som vært.

Venture Cup Danmark er en medlemsorganisation for syv af landets universiteter og har til formål at fremme udviklingen af startups på universiteterne med tilbud til de studerende om deltagelse i netværk, startup-konkurrencer og mentorrådgivning, der alt sammen skal understøtte fremdriften i de innovative forretningsidéer.

Men særligt siden december har Venture Cup Danmark også fokuseret på gruppen af akademiske medarbejderne, der til daglig arbejder med entreprenørskab over et bredt felt i universiteternes entreprenørmiljøer. I årets sidste måned etablerede de syv medlems-universiteter i Venture Cup Danmark det nye netværk Danish University Entrepreneurship Network (DUEN), der netop har til formål at hoste netværksaktiviteter for medarbejdergruppen. Det var turen til Barcelona, der blev støttet af Otto Mønsteds Fond, det første eksempel på.

”Alle universiteter har med tiden fået deres egne hubs og egne programmer, men vi ser også et stort behov blandt universiteterne for et tættere samarbejde. Vi er meget få universiteter herhjemme og Danmark er et meget lille land, så det giver ikke så meget mening at konkurrere indbyrdes. Vi skal være meget bedre til at samarbejde og vidensdele, og det har vi i Venture Cup Danmark fået mere fokus på, ” siger forretningsudvikler Hjalti H. Jónsson.

De intensive dage, hvor deltagerne var på inspirerende besøg og lærte hinanden at kende fagligt og personligt bragte dem tættere sammen. De relationer gør det nemmere at række ud til hinanden efterfølgende i det daglige arbejde på tværs af universiteterne. Det synes, ifølge Hjalti H. Jónsson, at være udbyttet for en bred del af gruppen.

Netværket og vidensdeling tæller

Pascal Gyldenberg, forretningsudvikler på SDU RIO og SDU Startup Station, var en af deltagerne i Barcelona og her blev han også bekræftet i, at universiteterne skal tænke i større format og trække på hinandens erfaring i det nye netværk.

”Under vores samtaler fandt vi ud af, at vi hver især har meget ens programmer, koncepter og tilmed events. Det viser jo, at vi sidder derhjemme og bruger en masse tid og energi på at skabe noget nyt som nogle andre indenfor en radius af 300 km allerede har gjort. I stedet for at universiteterne ser hinanden som konkurrenter, bør vi hellere have en fælles vision om at få Danmark på verdenskortet som et af de bedste lande for universitet-startups.”

Programmet for turen dedikerede også en hel dag til deltagelse på EU Startup Summit og igen blev det demonstreret, at flere ører og hoveder tilfører positiv synergi. Det var bl.a. en oplevelse forretningsudvikler på Københavns Universitet, Jakub Rubinowski, tog med sig hjem:

“Summit bød på nogle virkelig interessante oplæg, og med oplæggene i frisk erindring mødtes vi bagefter i gruppen med de andre, der også havde overværet det samme. Og det sjove er jo, at vi alle sammen havde taget noget forskelligt med os fra det samme oplæg. Ved at dele forskellige opfattelser af præcis det samme kan vi netop skabe mere værdi.”

mennesker til konference
EU Startup Summit bør på en masse spændende oplæg for deltagerne.

 Konkurrenter igen – og så alligevel ikke

Et par måneder efter hjemkomsten fra Barcelona kunne flere af deltagerne fra DUEN-netværket se frem til at mødes igen.

Venture Cup Danmark afholdte den 21. juni den årlige National Startup Competition og har i år inviteret DUEN-medlemmerne til workshops og netværksarrangement, inden startup-konkurrencen skydes i gang i Ingeniørforeningen i København.

”Der kommer en stor flok deltagere og jeg tror, at alle universitetshubs er repræsenteret. Men de er også med senere, når National Startup Competition bliver skudt i gang og der kommer de jo til at konkurrere mod hinanden i stedet for det samarbejde som vi ellers lægger vægt på. Her hepper medarbejderne på holdene fra deres egne hubs, men der er også nogle startups, som f.eks. oprindeligt udspringer fra SDU og nu er i et forløb på Copenhagen School of Entrepreneurship eller i Skylab på DTU. Sådan er det med en del startups – at selvom de måske konkurrerer mod hinanden, så er der måske to eller tre universiteter, der har en ejerskabsfølelse til det samme hold.”

Kort om

Venture Cup Danmark blev stiftet i 2000 og var i 2003 for første gang arrangør af National Startup Competition. I 2015 stiftede organisationen University Startup World Cup. Begge konkurrencer giver universiteternes bedste startups mulighed for at dyste mod hinanden i innovative idéer og giver deltagerne mulighed for at opbygge et netværk blandt forskellige typer startups og landegrænser.