Otto Mønsteds Bright Idea Award 2019

Otto Mønsteds Fond uddelte i 2019 for første gang The Bright Idea, som gik til projekter om klima, cirkulær økonomi og hurtig 3D printning.

Uddelingen af prisen går hånd i hånd med Fondens hovedformål, som er at bidrage til udviklingen af Danmarks handel og industri. Der var stor interesse for at blive nomineret til denne pris fra universiteter og højere læreransanstalter fra hele landet.

Prisen The Bright Idea blev uddelt af Otto Mønsteds Fonds formand Bo Stærmose onsdag den 22. maj kl. 17.00 på årsdagen hos MADE, Manufacturing Academy Denmark, i Industriens Hus. Otto Mønsteds Fond sponserede også MADEs forskerpris,
Otto Mønsted MADE Award.

De tre prisvindere modtog henholdsvis 200.000 kr., 100.000 kr. og 50.000 kr.

Se den korte video fra ceremonien HER.

 

 

 

1. Mingyi Xu, ph.d.-studerende, DTU
– vinder af 200.000 kr.
The Bright Idea: Fremstilling af fødevareprotein fra kuldioxid, vand og elektricitet (eMeal).

Begrundelse: ”Juryen var især imponeret over projektets nye tilgang til fremstilling af protein til fødevareproduktion og ser et stort potentiale for teknologien, når den er fuldt udviklet.”

Siden Mingyi Xu modtog prisen og de tilhørende økonomiske midler, har prismodtageren primært anvendt pengene til at etablere en driftsplatform. En platform der efter mange måneders systemkørsler har bevist konceptet, med tilfredsstillende resultater af proteinproduktion. Afslutningsvis har flere virksomheder vist interesse for teknologien, således at der nu arbejdes videre med at realisere idéen på et industrielt niveau.

 

 

 

2. Markus Bockholt, Ph.D, Michele Colli, Ph.D., og Jesper Hemdrup Kristensen, postdoc, alle fra Aalborg Universitet – vinder af 100.000 kr.
The Bright Idea: At udvikle en forståelse for genbrugsmønstre i industrielle organisationer, inspireret af modeller for rovdyr og byttedyr i naturen, så virksomheder i højere grad kan opnå en cirkulær produktion.

Begrundelse: ”Juryen havde lagt særlig vægt på, at gruppen af ​​forskere har anvendt og valideret deres metode og opnået betydelige resultater i en industriel kontekst.”

 

 

 

 

 

 

3. Eythor Eiriksson, postdoc DTU, David Bue Pedersen, Ph.D., begge fra DTU og Jakob Wilm, Ph.D, SDU – vinder af 50.000 kr.
The Bright Idea: Udvikling af en ny meget hurtig 3D-printteknologi, der er fri for trappetrins artefakter og reducerer printtiden fra dage til timer eller endog minutter.
Begrundelse: ”Juryen var meget imponeret over projektets disruptive potentiale og holdets iværksætter ambitioner.”

Juryen bag The Bright Idea bestod af:

  • Kigge Hvid, partner, JA studio.
  • Ole Kring, Investment Director, Vækstfonden.
  • Bjarne Kjær Ersbøll, professor at DTU Compute and member of the Otto Mønsted Foundation’s board.
  • Jesper Højberg Christensen, Adjunct professor at CBS.
  • Børge Obel, Professor at Aarhus University.
  • Bo Stærmose, chairman of the board at the Otto Mønsted Foundation.