Lyt til passionerede DTU-forskere i nye podcast

Otto Mønsteds Fond støtter udgivelse af 10 podcast, hvor nogle af landets bedste forskere fortæller om deres arbejde og faglige fascination.

Hvad er det mon, der giver en forsker ild i øjnene? Hvordan kan man stå som 8-årig i en legetøjsbutik og blive så fascineret, at man som voksen ender som en af verdens førende forskere inden for robotter og kunstig intelligens? Det er en af de gode historier, man kan lytte med på i foreløbig 10 podcast med titlen TECHfolk.

I TECHfolk kan lytterne komme med ind i hovederne på passionerede DTU-forskere og få de personlige fortællinger om, hvad de arbejder med og forskernes fascination af deres fagområde.

Emnerne i de 30 minutter lange podcast er hentet blandt forskerne på DTUs 18 faginstitutter og spænder lige fra fødevaresikkerhed til rumteknologi. I de tre podcast, der allerede er tilgængelige på kan man blandt andet lytte til forskning i slangegift, om kryptologi og fremtidens energi.

Bryd STEM-murene ned

TECHfolk er et formidlingsprojekt, der skal bidrage til mere viden om STEM-fagene (Science,Technology, Engineering og Math) og inspirere til livslang læring. De 10 podcast er udviklet af efteruddannelsescenteret Learn for Life på DTU og finansieret af Otto Mønsteds Fond. På sigt er det målet at udgive 10-12 nye podcast om året, der henvender sig til alle med en sund nysgerrighed.

Alene det at møde direktøren for Learn for Life, Karina Rothoff Brix, som er idekvinden til podcastserien, er inspirerende, for hun sprudler af energi og ideer. Hun har naturligvis et klart mål med udgivelsen.

”For andre der ikke har deres daglige gang på DTU, kan det måske virke som et støvet sted, og når vi snakker om STEM-fag og man ikke selv kommer fra en STEM-verden, så ved man måske ikke helt præcist, hvad det er. Hvis vi vil have mere diversitet inden for STEM-fagene, handler det om at bryde murene ned og præsentere den passion, der findes blandt de mennesker, der arbejder med tingene. Vi vil gerne give et indblik i de mennesker, som vågner hver morgen og hele tiden prøver noget nyt og for hvem læring og tests, er det de lever for.”

På den måde håber hun, at podcast-serien vækker lysten til, at man altid kan lære noget nyt og samtidig udbrede budskabet om, at grunduddannelser og efteruddannelse kan bringe os steder hen, vi måske ikke havde forestillet os i begyndelsen.

“Hos Otto Mønsteds Fond er vi glade for at få muligheden for at støtte en podcast-serie, som åbner til forskernes verden af begejstring, nytænkning, fokus, hårdt arbejde, fejl, nederlag, mod og entusiasme, når de fortæller om deres arbejde på en måde, som vi alle forstår,”siger adm. direktør Nina Movin

Udvælgelsen blandt rockstjerner

TECHfolk podcastene er optaget fra marts til september 2020 og forskerne er nøje udvalgt ud fra deres evne til at formidle viden, glæde og engagement i arbejdet til et bredere publikum, siger Karina Rothoff Brix.

Og det er altid en udfordring at få forskere til at stå frem og fortælle, selvom de virkelig brænder for deres område.

”Rigtig mange forskere er ikke særlig glade for at tale om sig selv. Selvom andre måske synes de er rockstjerner, og måske står på det amerikanske tidskrift ”Forbes liste 30 under 30”  og har udtaget mange patenter. Man skal ofte hive tingene ud af dem, selvom det er nogle store livsændrende ting, de arbejder med,” siger Karina Rothoff Brix.

 

 

 

TECHfolk kan downloades der, hvor du normalt henter dine podcast eller du kan gå ind her: https://learnforlife.dtu.dk/Podcast/TECHfolk