Kæmpestort potentiale i myrekryb

Specialfestival åbnede døre ind til et væld af kandidatspecialer med interessant viden. 

Det har hidtil mest været Michelin-restauranten Noma, der har givet myrerne lidt opmærksomhed ved at servere dem som smagfuld ingrediens i haute cuisine. Men ellers ser vi stort på de små væsener. Vi tværer dem gerne ud med skosålen, selvom vi burde træde til side i respekt. For myrerne kan vise sig at være nøglen til bekæmpelse af plantesygdomme og udvikling af ny antibiotika til mennesker.

Det fik tilhørerne til den første udgave af Specialefestivalen en meget overbevisende introduktion til, da biolog Ida Cecilie Jensen fra Århus Universitet præsenterede indholdet i sit kandidatspeciale. Som en blandt mange andre dimittender greb hun invitationen til at melde sig som oplægsholder på Specialefestivalen og dele faglighed og erfaring med specialeskrivningen foran et bredt publikum. I stedet for at samle støv i skuffen blev 75 kandidatspecialer her vakt til live. Man kunne f.eks. blive lidt klogere på erfaringer med at fremme andelen af kvinder i musikbranchen eller hvordan digitalisering påvirker medierne eller hvad der gemmer sig i Ida Cecilie Jensens biologiske skatkammer.

Biologen omtaler selv sit speciale som et af mange der viser, at verdenen er fuld af forunderlige løsninger, som kan bruges i den grønne omstilling. Det er bl.a. formidlingen af videnskab, Otto Mønsteds Fond tillægger stor værdi og det er derfor, at fonden støtter Specialefestivalen.

Myrerne er på forkant   

Myrerne minder meget om os mennesker, forklarer Ida Cecilie Jensen. De har sociale samfund og gennem 50 millioner år har de øvet sig i at udvikle medicin til at bekæmpe de sygdomme, der rammer dem. Det har de gjort med et arsenal af kemiske våben med antibiotisk effekt som myrerne både selv udskiller eller distribuerer fra andre organismer og bakterier, der lever på myren.

”Det interessante ved myrernes kemiske stoffer er, at de ofte er meget bredspektrede, og det betyder at de ikke kun virker mod de sygdomme, der rammer myren selv, men faktisk også i nogle tilfælde de sygdomme, der kan ramme os mennesker og planter. Det er den viden jeg har brugt i mit speciale, hvor jeg har undersøgt om myrer kan bruges til at bekæmpe plantesygdomme i landbruget,” siger Ida Cecilie Jensen.

Det betød en masse feltarbejde i en plantage, hvor Ida Cecilie Jensen bl.a. gik og talte blade på 92 æbletræer hele sommeren og siden gik i laboratoriet for at efterprøve resultaterne under kontrollerede forhold.

”Resultaterne viste, at skovmyrer var i stand til at mindske forekomsten af svampesygdommen æbleskurv med hele 41 %. Det vil sige at myrerne var i stand til at hæmme eller helt bekæmpe den plantesygdom.”

Hvad kan vi bruge de resultater til?

” Myrerne er på mange måder en schweizerkniv, der både kan bekæmpe plantesygdomme, men også skadedyr. Så man kunne for det første fokusere på at få myrer implementeret i den danske frugtavl til at bekæmpe den slags. I dag har man i den økologiske frugtavl ikke rigtig midler til at bekæmpe æbleskurv, så enten ender æbler med æbleskurv som most eller kasseres. Vores viden om myrerne kan også bruges til at tage nogle af myrens antibiotiske stoffer og bruge dem til at udvikle nye bio-pesticider, man kan sprøjte med. Og for det tredje kan det bruges til at udvikle ny antibiotika til os mennesker. Den nyeste antibiotika er fundet på overfladen af en afrikansk myre, så der er også et kæmpe potentiale i medicinalindustrien,” fortæller Ida Cecilie Jensen.

Alt det arbejder hun på at kvalificere yderligere. Den unge biolog er ved at søge fondsmidler til en ph.d. eller alternativt at blive iværksætter og omsætte hendes viden til business. Med henvisning til at 20 – 40 % af vores afgrøder går tabt på grund af skadedyr og plantesygdomme er der efter hendes opfattelse noget at komme efter.

Fakta om Specialefestivalen

Hvert år produceres omkring 26.000 kandidatspecialer på landets universiteter, men oftest er det kun en censor og vejleder, der får kendskab til resultatet af de mange timers arbejde. Ungdomsbureauet og Station – a Student Innovation House på Frederiksberg har derfor skabt Specialfestivalen, hvor al den viden, der produceres af landets specialestuderende, skal høres, hyldes og anerkendes. Festivalen blev afviklet for første gange 23. – 24. september 2021, hvor bl.a. 75 dimittender præsenterede deres unikke, alsidige speciale.

Læs mere om Specialefestivalen