Juryen er trukket i arbejdstøjet

Hvem der vinder ’Den Lyse Ide 2021’ er i hænderne på en jury med en bred vifte af erfaring og kompetencer.

Ansøgningerne er modtaget og nu er det op til juryen at afgøre, hvem blandt nogle af landets største forskningstalenter, der kan lade champagnepropperne poppe den 19. maj. Her bliver de kåret som årets prisvindere af ’Den Lyse Idé’ som Otto Mønsteds Fond uddeler for tredje gang i år.

Konkurrencen ’Den Lyse Idé 2021’ bedømmer i år forskningsidéer, der befinder sig på forskellige stadier i deres udvikling. Der er en Early-stage kategori, hvor ideerne stadig er rå diamanter, men skal vise potentiale til at shine kommercielt, mens den anden kategori af Late-stage indstillinger omfatter modnede ideer, hvor der typisk også er en prototype eller en veldefineret service at vise frem.

Nu er det op til juryen
Hvem der senere skal afsløres som vindere af ’Den Lyse Ide’ er nu op til juryens ni medlemmer at afgøre. Juryen repræsenterer et bredt felt af erfaringer og faglig ekspertise, som bringes med til bordet for at sikre en kompetent og retfærdig vurdering af årets indsendte idéer. Og der er lagt op til mange spændende diskussioner omkring jurybordet.

Vi talte med et par af jurymedlemmerne.

Karina Bergstrøm Larsen er med i juryen for anden gang. Hun er uddannet ingeniør og var i 2003 medstifter af Satcom1, der udviklede software som bl.a. gjorde det muligt at ringe fra en mobiltelefon om bord på et fly. I 2015 blev virksomheden solgt for 700 mio. kroner og Karina Bergstrøm Larsen kan skrive ’en af landets mest succesfulde iværksættere’ på visitkortet. Hun driver i dag konsulentvirksomheden, Q-Consulting, der beskæftiger sig med satellitteknologi, men langt det meste af hendes arbejdstid bruger hun som ulønnet mentor for 14 forskellige startups.

”Det handler om at tjene penge”

Karina Bergstrøm Larsen.

Når det kommer til bedømmelsen af årets indsendte ideer, har Karina Bergstrøm Larsens et særligt blik på det kommercielle potentiale.
”For mig er det 100% den kommercielle vinkel, jeg fokuserer på. Jeg skal tro på, at hvis vi lægger de her penge, så får vi skabt et spændende væksteventyr med nogle glade mennesker, der driver det og skaber noget helt nyt, som vi aldrig har kendt. Vi kan jo opfinde alt muligt, som bare aldrig bliver brugt og det nytter jo ikke. Så vi er nødt til at kigge på ideen som noget, der kan blive et erhvervseventyr i Danmark eller på globalt plan. Vi skal have gjort det rentabelt og være med til at skabe virksomheder, der kan være her i flere generationer frem og skaber arbejdspladser og glæde for dem, der driver det,” siger hun.

Det synspunkt deler Kigge Hvid, indehaver af JA studio. Men hendes baggrund afspejler også et særligt blik for innovation og design. Kigge Hvid har i årtier arbejdet globalt med innovation, design og bæredygtighed og grundlagt verdens største pris for bæredygtigt design, INDEX:Award. Efter 22 år lagde hun CEO-titlen på hylden og etablerede i 2018 JA Studio, hvor hun arbejder passioneret for bæredygtighed, design og biodiversitet foruden en lang række bestyrelsesposter og et globalt engagement i bl.a. World Economic Forums Global Expert network. Og så er hun hædret med titlen æresdoktor i design på tre universiteter.

”Det skal bidrage til positive ændringer”

Kigge Hvid.

”For mig er det først og fremmest vigtigt, at ’Den Lyse Idé’ har potentiale til at lave virkelige og positive ændringer for mange mennesker i den virkelige verden. Dernæst skal ideen meget gerne kunne drive sin sektor eller branche fremad, så de gode løsninger på baggrund af den så at sige kan multipliceres i fremtiden. Jeg ser, sammen med resten af juryen, særligt på om ideen er brillant, om den kan omsættes til virkeligheden og om den er bæredygtig – også økonomisk. Og så er det vigtigt for mig, at ideen har potentiale til at få reel betydning for erhvervslivet i Danmark,” siger Kigge Hvid.

Et tredje medlem af juryen, Ole Kring, er partner i Vækstfonden med ansvar for forretningsudvikling af investeringsporteføljen inden for Life Science. Han haft en lang karriere som management konsulent, arbejdet i Q8, Alere inc. og NKT Holding, hvor han var ansvarlig for at starte 14 højteknologiske virksomheder som direktør for NKT Innovation. I tiden efter tog han på ni år rejse som iværksætter med diagnostik-virksomheden SMB, der blev solgt til Amerikanske Zoetis Inc. for 536 mio. kr. i 2016.
Med den tunge vægt af forretningsudvikling i bagagen er det væsentligt for ham, at kandidaterne forstår, hvad de laver og ved, hvor de skal hen.

 

”De skal forstå, hvad de laver og kunne se rejsen”

Ole Kring

”Jeg er særligt opmærksom på, om personen eller holdet bag ideen forstår problemstillingen og er i stand til at redegøre for, hvorfor den er interessant. Jeg kigger også efter, om de har talt med nogen, der skal bruge det og forstår, hvor ideen skal bevæge sig hen og om der er andre, der laver det samme. For der er altid to-tre andre ’derude’ som arbejder med noget lignende. Det er også et plus, hvis de har en gnist af forretningsforståelse og det vægter højt for mig, hvis de er gået sammen med nogen, der har andre kompetencer end dem selv og kan se den rejse, der ligger foran,” siger Ole Kring.

 

 

Præmiejuryen bag ’Den Lyse Idé’ prisen består af:
Kigge Hvid, partner, JA studio
Ole Kring, partner, VF Venture (Vækstfonden)
Bjarne Kjær Ersbøll, professor DTU Compute og medlem af Otto Mønsteds Fonds bestyrelse
Jesper Højberg Christensen, adjungeret professor på CBS
Nis Alstrup, lægefaglig direktør, Aleris-Hamlet og medlem af Otto Mønsteds Fonds bestyrelse
Karina Bergstrøm Larsen, direktør, Q-Consulting
Christian Brix Tillegreen, Senior Business Developer, Bioinnovation Institute
Nigel Edmondson, adm. Direktør, MADE
Bo Stærmose, bestyrelsesformand i Otto Mønsteds Fond