En gruppe bachelorstuderende på Copenhagen Business School kunne i 2023 skifte det femte semester og våde danske efterår ud med en oplevelse for livet i tropiske Indonesien.
Takket være et nyt samarbejde mellem Otto Mønsteds Fond, ØK-Fonden, Copenhagen Business School (CBS) og Det Nordiske Handelskammer i Jakarta blev det muligt at sammensætte et projekt, der gav op til 20 studerende mulighed for økonomisk og praktisk støtte til at realisere et internship i den del af verdenen. Alle projektpartnere har generelt et ønske om at styrke dansk erhvervslivs internationalisering og bidrage til at unge studerende kan agere internationalt, og i den forbindelse er projektet målrettet Indonesien relevant at indtænke.
For der eksisterer kun begrænsede udvekslingsmuligheder for danske studerende til Indonesien, hvilket måske kan overraske i forhold til, at øgruppen med sine 276 mio. indbyggere er verdens fjerdestørste land målt i indbyggere. Der er bl.a. også et stort potentiale for international innovation, der kan bistå Indonesien i det påtrængende behov for grøn omstilling af landets energisektor, hvilket allerede understøttes af den danske regering.
I projektet fik de studerende mulighed for at kombinere en kortere studieperiode på øen Javas største business universitet, Gadjah Mada University Yogyakarta, med et efterfølgende praktikophold i enten virksomheder eller i Det Nordiske Handelskammer.
Retur med værdifuld viden
CBS-studerende Sebastian Mygind Andersen var en af deltagerne og efter tre ugers sommerskole på universitetet fortsatte han i et praktikophold i Det Nordiske Handelskammer.
”Her fik jeg en unik mulighed for at dykke ned i det aktuelle økonomiske landskab for nordiske virksomheder i landet gennem talrige møder med potentielle og eksisterende medlemsvirksomheder og ved at deltage i de forskellige begivenheder, handelskammeret arrangerede. Fondsstøtten har været afgørende for min evne til at bidrage konstruktivt til handelskammerets arbejde og bringe værdifuld viden tilbage til det nordiske erhvervssamfund,” fortæller han til Otto Mønsteds Fond.
En anden af deltagerne, Sebastian William With, fik et praktikophold hos A.P. Møller-Maersk som Products Portfolio Analyst, hvor han deltog i styringen af en bred vifte af vækstmuligheder og investeringsstrategier for Maersk i Sydøstasien. Det var en industri som Sebastian ikke tidligere havde nogen erfaring med, så det var nyttigt for ham at have en god portion nysgerrighed med i kufferten.
”Dét at være en del af et mindre team i en stor organisation gav mig mulighed for at arbejde tæt sammen med kolleger, hvilket bidrog til en dybere indsigt i virksomhedens processer og kultur. Samlet set var oplevelsen en utrolig lærerig rejse, hvor jeg udviklede mine færdigheder og kompetencer på tværs af relevante områder og skabte mig et godt netværk for min fremtidige karriere.
Rejsen har givet mig værdifuld erfaring og jeg har fået en grundlæggende forståelse for, hvordan forskellige kulturer kan både udfordre og berige samarbejdet. Jeg har lært, at fokus på kommunikation, lydhørhed over for forskellige perspektiver og villighed til at tilpasse arbejdsmetoder er afgørende for at overvinde kulturelle udfordringer og skabe et harmonisk og effektivt arbejdsmiljø.”
Fortsætter i 2024
Otto Mønsteds Fond og ØK-Fonden bidrog med fondsstøtte på henholdsvis 15.000 kr. og 10.000 kr. til hver enkelt studerende, der ansøgte om internship i Indonesien. De studerende har generelt givet så positive tilbagemeldinger om deres udbytte af opholdet, at det også i 2024 bliver muligt at søge om støtte til et tilsvarende praktikophold. Men udformningen af dette års program og hvem der kan søge optagelse er i skrivende stund stadig under udarbejdelse. Følg Otto Mønsted Fond på LinkedIn, hvis du vil være opdateret.