Entreprenørskab og en lys idé er aldrig nok

Jurymedlem Karina Bergstrøm Larsen er en af landets mest succesfulde iværksættere, og hun deler ud af sine mange erfaringer til startups på forskellige niveauer.

 Karina Bergstrøm Larsen har i tre år været en del af juryen, der bedømmer ansøgningerne til Den Lyse Ide. Hun er uddannet ingeniør og var i 2003 medstifter af Satcom1, der udviklede software som bl.a. gjorde det muligt at ringe fra en mobiltelefon og se tv om bord på et fly. Karina Bergstrøm Larsens navn blev for alvor kendt, da virksomheden i 2015 blev solgt for 700 mio. kroner, og hun kunne skrive ’en af landets mest succesfulde iværksættere’ på visitkortet. Hun driver i dag konsulentvirksomheden, Q-Consulting, der b l.a. beskæftiger sig med satellitteknologi, men langt det meste af hendes arbejdstid bruger hun som mentor for en række startups foruden poster i flere advisory boards og bestyrelser.

Du bruger 60% af din tid som ulønnet mentor, hvorfor gør du det?

”Min indsats som mentor betyder rigtig meget for mig. Da jeg selv startede i 2002, var iværksætteri ikke et buzzword nogen steder. Der var heller ingen der forstod, at det var en kvinde, der talte om højteknologi og slet ingen forstod, at jeg talte om satellitter til kommunikation i fly. Jeg kunne også godt have brugt nogen dengang, der havde sagt ”Jeg vil gerne tage en kop kaffe med dig”. Det fik vi senere i 2006, men når man starter og er et sted, hvor man ikke tjener nogen penge, så er det faktisk der, man har allermest brug for hjælp.”

Når man som Karina Bergstrøm Larsen har drevet sin egen virksomhed fra ide til global succes og fuldendte med et guldrandet salg, så har man været igennem alle faser og hjørner af virksomhedsdrift. Det er den viden, hun lægger i værktøjskassen hos de startups, hun er mentor for. Og det er der brug for, har hun erfaret.

De mangler at kunne ringe til en ven

”Jeg oplevede hurtigt, at mange af de her startups er virkelig dygtige fagligt og egentlig har en god forretningsforståelse, men de mangler mest af alt en kaffesnak med en sparringspartner. Dét at have en person, de kan ringe til, når de f.eks. skal udforme den første store kundekontrakt, lave partnerskabskontrakter, finde ud at ansætte den første medarbejder, når man ikke rigtig har penge til det eller finde den rigtige samarbejdspartner i et andet land – alle de helt basale ting. Når man starter, har man brug for at tale med nogen, og det har jeg fundet ud af også er super givende for mig selv at tilbyde dem.”

Karina Bergstrøm Larsen var en af hovedtalerne til prisuddelingen Den Lyse idé i 2022. Og både her og tidligere har hun benyttet anledningen til at give iværksættere nogle råd med på vejen.

”Entreprenørskab og en lys idé er aldrig nok. Når man forlader universitetsmiljøet og gerne vil udvikle sin idé til et globalt niveau, så er der kun en ting at gøre – at starte en virksomhed. Men mange glemmer at fortælle, hvor meget det kræver at udvikle selv virksomhedsdelen. Du kommer til at arbejde så mange timer, som du aldrig har gjort før og har brug for et ekstremt stærkt netværk og en familie og venner, der bakker dig op.”

Karina Bergstrøm Larsens bedste råd til startups

Tro på dig selv

Stop aldrig med at tro på dig selv og din idé, selvom mange vil prøve at tale dig fra det. Og når konkurrenterne også opdager, hvor god du er, så stol på dit instinkt.

 Afstem forventninger

Skriv en mail til alle i familien og omgangskredsen og forklar, at du elsker dem, men at du har et mål med virksomheden, som betyder at du må prioritere din tid og ikke kan deltage i alt. Så er der meget større sandsynlighed for, at omgivelserne forstår og interesserer sig for virksomheden og din udvikling og du slipper (næsten) for at have dårlig samvittighed.

 Time to market

Tænk først på dine kunder; hvad løser jeg for dem og hvordan får jeg det løst hurtigt. Husk at der findes mange andre kvikke hoveder end dig, og hvis du ikke har gjort dit forarbejde grundigt og arbejder hurtigt, vil nogen, som måske kun er halvt så gode, komme før dig. Det er meget sjovere at være first mover, så tænk altid over time to market.

Husk du skal selv finde pengene

Du er nødt til tænke: Hvordan tjener jeg penge hver eneste dag?

 Dine medarbejdere er virksomheden

Sørg for at dine kommende medarbejdere er loyale overfor dig og omvendt – for det er dem, der driver din virksomhed. Du driver ikke noget – du har fået en god idé. Hold dem informerede, hav en åben strategi og involver dem, også hvis der er afvigelser fra kursen. De ønsker bare at få en forklaring.

Tænk diversitet ind i teamet

Du skal hyre unge, ældre, kvinder og mænd fra forskellige kulturer, som også sikrer dig  forskellige sprog. Mange forskellige kulturer kan gøre nogle processer lidt langsommere, fordi der er flere kulturelle aspekter og input at diskutere, men udbyttet er at få udviklet et globalt produkt, alle kan bruge. Meget nyttigt, når man kommer fra et lille marked som Danmark.

Vær digital fra begyndelsen

Tænk helt fra start på, hvordan du på afstand kan yde service og support omkring dit produkt eller din ydelse for at spare dine kunders og jeres egen tid. Mange virksomheders succes beror på, at de har indtænkt digitalisering som en del af deres basale idéudviklingsproces.

Gør banken og revisoren til venner

Når virksomheden skal etableres, så få banken og revisoren ud på besøg i virksomheden og inviter dem årligt på kaffe. Det skaber en relation, hvor de tænker på dig. Så når du står i en situation, hvor du skal have et lån eller har brug for et råd, så vil du 100% være glad for at være ven med din bank.

 Mange står klar til at hjælpe

Hvis produktet skal ud i verden, så tal med Danmarks Eksportråd. De har pakkeløsninger, ambassader og konsulater, der kan hjælpe med at finde de rigtige kontakter og informationer.