Besøg på Danmarks bedste kollegium

På Otto Mønsteds Kollegium i København bor 307 studerende, som navigerer trygt gennem hverdagen – også i en tid med restriktioner.

Danmarks bedste kollegium – sådan beskriver Otto Mønsteds Kollegium i København sig selv på sin hjemmeside og sociale medier. Meget tyder på, at de 307 unge studerende forstår, hvad der skal til for at sikre en velfungerende hverdag – selv i en tid hvor Covid-19 skaber mange forandringer. Så vi besluttede os for at besøge dem i Rektorparken 1.

De bor tæt på Otto Mønsteds Kollegium, som med sine 10 etager giver en storslået udsigt til Carlsbergbyen på Vesterbro. Værelserne er i gennemsnit 12 m2 og kollegiet har 20 fælleskøkkener fordelt på etagerne, der hver fungerer som samlingssted og ’hverdagsstue’ for cirka 15 beboere. Herudover er der fælles faciliteter som f.eks. læsesal, vaskeri, værksted, bar, træningsrum, have med grillområde og bodegaen, som med sin indretning giver tankerne et nostalgisk skub tilbage i tiden.

Sophia Stone, Caroline Sørensen og Frederik Pregaard viser vej til kollegiets retro-indrettede bodega.

Tilbage i tiden
Det begyndte helt tilbage i 1944, da en fremsynet bestyrelse i Otto Mønsteds Fond besluttede at henlægge midler til opførelse af et kollegium. Først var kollegiet tiltænkt unge handelsmænd, men senere blev også unge mænd fra polytekniske uddannelser tænkt ind som beboere. Den selvejende institution Otto Mønsted Kollegium blev stiftet og i november 1957 var der indvielsesfest på kollegiet, som havde et anlægsbudget på fem mio. kroner. Helt fra begyndelsen og frem til 1974 blev kollegiet anvendt som hotel i sommermånederne for at reducere omkostningerne for beboerne. I dag huser kollegiet studerende fra mange forskellige uddannelsesinstitutioner.

Fire år senere, i 1961, var der igen anledning til at fejre, da fonden med endnu en milliongave og stiftelse af en selvejende institution var med til at indvie Otto Mønsteds Kollegium i Århus med 95 lejemål på Dalgas Avenue 10.

Begge disse donationer bidrog til at skabe billige boliger til unge studerende – både i Århus, hvor det hele begyndte med fremstilling af den kendte OMA-margarine og i København, hvor den succesfulde fabrikant Otto Mønsted døde i 1916.

Noget at se frem til
Siden marts 2020, da Covid-19 pandemien ramte, har der ikke været så meget at fejre – heller ikke på Danmarks bedste kollegium. Men her gik kollegiet fra begyndelsen seriøst til opgaven med at forhindre smittespredning og lave en beredskabsplan i tilfælde af smitte. Det har haft betydning for, at der har været få smittede og ingen af de smittede, nåede at bringe virus videre til andre.

” Vi har så givet vores retningslinjer videre til andre kollegier og det har vi fået ros for af sundhedsmyndighederne,” fortæller Frederik Pregaard. Han er formand og sammen med næstformændene Sophia Stone og Caroline Sørensen demokratisk valgt til kollegiets øverste organ, formandskabet, af kollegiets repræsentantskab.

Der er fortsat begrænset kontakt mellem beboere på tværs af køkkener. Den populære fredagsbar er blevet til take away, kælderens fitnessrum har færre træningsmuligheder og bodegaen er reduceret til en lukket fest. Og kollegiets stolthed, det mesterskabsvindende fodboldhold, OMK Nonstars, er som alle øvrige hold i den storkøbenhavnske kollegieturnering, sat på bænken i skyggen af Covid-19 forsamlingsforbuddet og savner deres træning og fællesskab. Også kollegiets mange andre klubber og sociale arrangementer er naturligvis sat på pause.

Men det lysner forude. Kollegiet tror fuldt ud på muligheden for at kunne holde den årlige Otto Festival i august og kollegiet er repræsenteret i en styregruppe, der skal gøre lokalområdet endnu mere attraktivt i samarbejde med bl.a. den lokale kirke, Solbakken Kollegium og et startup-miljø. Så der er en masse at se frem til.