Astronomiens rockstjerner indviede Planetariekuplen

Den gennemrenoverede Planetariekuppel viste Nordeuropas største full-dome lærred frem til den officielle indvielse.

“Det er meget fint og det ser lovende ud,” lød det fra Holger Bech Nielsen, professor emeritus fra Københavns Universitet, da han stod på scenen og kiggede rundt i Planetariekuplen og på det gigantiske full-dome lærred.

Der stod han som en af astronomiens største rockstjerner og forklarede om sorte huller i galaksen til et visuelt bombardement på det gigantiske lærred.

Holger Bech Nielsen var en af mange fremtrædende videnskabsfolk, der var inviteret til den officielle åbning af Planetariekuplen. Efter halvandet år med en pandemi uden publikum og en håndfuld gavmilde fonde var der arbejdsro til igangsætning af en gennemgribende renovering. 

Det betyder at kuppelsalen i dag fremstår med et arkitektonisk og teknologisk facelift i verdensklasse. Planetarium har nu Nordeuropas største tiltede full-drome lærred, hvor laserprojektorer gengiver et knivskarpt billede i 8K, svarende til 8000 pixel.

(artiklen fortsætter efter foto)

Ved indvielsen deltog bl.a. også astronaut Andreas Mogensen på en forbindelse fra Houston og professor Anja C. Andersen.

Meget mere er på vej

Endnu en ny permanet udstilling kommer til at fuldende forvandlingen af Planetarium. Udstillingen “Vi kigger ud, Vi rejser ud, Vi flytter ud” er under planlægning og bliver et sanseligt og pædagogisk greb for at styrke børns og unges interesse for naturvidenskab. Udstillingen bliver et temaopdelt unikt visuelt læringsrum for både de yngste og ældste på landets undervisnings- og uddannelsesinstitutioner og Otto Mønsteds Fond har valgt at støtte udstillingen med to millioner kroner.

Nina Movin, direktør for Otto Mønsteds Fond, var også inviteret til den officielle indvielse.

”Danmark halter bagefter i forhold til at uddanne unge indenfor STEM-fagene og der er risiko for, at vi ikke får del i det betydelige potentiale Danmark har som rumnation. Otto Mønsteds Fond støtter udstillingen for at skubbe positivt til det potentiale og synliggøre, at rumfart og rumteknologi ikke kun handler om astronauter. De naturvidenskabelige uddannelser kan bruges i rigtig mange sammenhænge indenfor rumsektoren og det vil vi gerne have, at børn og unge får et levende indtryk af,” sagde Nina Movin, direktør i Otto Mønsteds Fond, ved indvielsen.