Rumrejse skal gøre STEM-fag til jordnære valg

forhal Experimentarium

Landsdækkende indsats for at fremme elevers viden om spacetech.

Det er næppe forbigået nogens opmærksomhed, at den danske ESA-astronaut Andreas Mogensen i august blev sendt afsted på Huginn-missionen til Den Internationale Rumstation, ISS. Astronautens entré i en SpaceX Falcon 9-raket og hele missionen er en historisk begivenhed, der følges af mange mennesker indenfor og udenfor spacetech-verdenen.

Andreas Mogensen er dog ikke ”kun” den første dansker i rummet, men også den første professor i rummet, da han tidligere på året blev udnævnt adjungeret professor ved DTU. Rum-professoren varetager i dag rollen som øverstbefalende kommandør på rumstationen og skal tilbringe det næste halve år med at udføre videnskabeligt arbejde under vanskelige forhold. På rumstationen skal han udføre 30 videnskabelige eksperimenter og heriblandt 10 danske projekter. Han skal bl.a. i et samarbejde med DTU Space udføre et forsøg med at tage 100.000 fotos i sekundet af uvejr i rummet for at udforske de energiudladninger, der finder sted, når der opstår lyn i den øvre del af Jordens atmosfære.

Her på Jorden er alle sejl sat til for at give en bred del af befolkningen indsigt i naturvidenskab og synliggøre de beskæftigelsesmuligheder, der findes indenfor og i omkredsen af rumteknologi overfor de yngste generationer. Det er helt i overensstemmelse med Otto Mønsteds Fonds formål at støtte den indsats, som udfoldes af en lang række aktører rundt om i landet og som i sidste ende skal bidrage til at sikre et innovativt Danmark i fremtiden. Fonden har givet en bevilling på en million kroner til afvikling af flere af de events, der er eller har været på programmet.

Stjernedrys af landsdækkende begivenheder

I anledning af Huginn-missionen er der allerede afviklet en lang række begivenheder og formidlingsaktiviteter ud over hele Danmark. Og mange flere kommer til.

Rumrejsen 2023 er et landsdækkende samarbejde mellem mange aktører, der i særlig grad har til formål at afvikle aktiviteter målrettet børn, unge og undervisere for at skærpe flere elevers interesse for de naturvidenskabelige STEM-fag (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Børn og unge i grundskolen samt på gymnasie- og erhvervsskoler kan i dag besøge udstillingen Rumstationen – på mission med Andreas Mogensen på Experimentarium i Hellerup, på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør og på Science Museerne i Århus.

På udstillingen kan man komme med ombord på rumstationen og få indsigt i de mange forsøg, der udføres. Experimentariums formidlere tegner et billede af interesserede og engagerede piger og drenge, der følger interesseret med i de forsøg, der udføres.

I december/januar rokerer udstillingen til Kroppedal Museum, Observatoriet i Brorfelde og i Industriens Hus i København, så udstillingen bliver tilgængelig for endnu flere.

Der er også produceret digitalt uddannelses- og undervisningsmateriale om rummet målrettet grundskole- og gymnasieelever, som også skal vække deres interesse for at vælge en uddannelse indenfor en rumrelateret branche. Otto Mønsteds Fonds støtter desuden Dansk Selskab for Rumfartsforsknings magasin om rumfart. Her bringes artikler, der forklarer nogle af de videnskabelige forsøg, der udføres i rummet.

Udstillingen Rumstationen giver børn og unge muligheder for at eksperimentere og få nye oplevelser. Foto: Anders Bruun/Experimentarium

100 rum-events over hele landet

Rummision LIVE er et andet ben i Rumrejsen 2023, som gennem 100 events skal understøtte fascinationen for rejsen ud i rummet og synliggør de uddannelser og job, der er en forudsætning for, at en mand som Andreas bliver rustet til turen. Det er også disse events, der giver børn og unge mulighed for at prøve kræfter med aktiviteter, der afspejler de forskellige opgaver på rumstationen og giver dem indblik i de teknologier, der udvikles og bruges i den danske rumfartsindustri. Hovedeventen er In Flight Call med Andreas, som transmitteres live fra Experimentarium og ud til alle samarbejdspartnere i landet. Her kommer tilskuerne ”på besøg” på rumstationen og oplever den danske astronaut live. Det sker næste gang den 4. december.