Da prisen Den Lyse Idé blev uddelt sidste år, havde juryen bag prisuddelingen i gennemgangen af årets indstillinger fået kig på endnu en idé. Den kunne efter juryens opfattelse ikke løbe med en af hovedpriserne, men var alligevel så interessant, at juryen mente, at den idé også fortjente anerkendelse og et økonomisk skulderklap på 100.000 kroner.
Og det var godt set. For nu kan modtageren af den ekstraordinære runner-up pris i 2022, Jannike Borg, være med til at skrive danmarkshistorie indenfor innovativt, bæredygtigt byggeri.
Jannike Borg blev i 2022 færdiguddannet cand. polyt på Aarhus Universitet. Sammen med hendes far, tømrer Finn Borg, har hun udviklet og patenteret byggestrukturen Global Nature Element (GNE) i deres virksomhed ACERA. Produktet er en 100% biologisk nedbrydelig byggestruktur, der kan anvendes til fundament-, gulv-, væg- og loftkonstruktion i byggeri af enfamilieshuse med et CO2-aftryk, der er mindst 70% mindre end traditionelle byggematerialer.
Udvalgt til eksempelbyggeri
Der er tilsyneladende så stort potentiale i deres udviklingsarbejde, at ACERA er en af fire visionære danske husbyggere, der er udvalgt til at bygge eksempelbyggeri i initiativet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet. Initiativet er sat i verden af Villum Fonden og Realdania med ønsket om at bidrage til en grønnere byggebranche og udvikle nye løsninger og eksempler, der gør det muligt at reducere klimaftrykket fra nyt boligbyggeri i Danmark med 75% inden 2030.
Projektchef i Realdania, Stig Hessellund siger om udvælgelsen af ACERA:
”Vi ser store potentialer i form af en forenkling af en ren træbaseret bygningskonstruktion – både i form af bygbarhed, men forhåbentlig også pris. De mange ekstra lag, som vores byggeri i dag består af, skal reduceres i antal og kompleksitet, men uden kompromiser i arkitektonisk kvalitet, indeklima og holdbarhed. Det er samtidig vores håb, at dette træbaserede system vil betyde et byggeri med et markant lavere klimaaftryk. Det er en dagsorden, vi i Boligbyggeri fra 4 til 1 planet deler med Acera og som vi er ret fortrøstningsfulde omkring at projektet vil bidrage til.”
Vi har ikke tid til at vente
ACERA skal lige som virksomhederne JDH-BYG, MTHøjgaard Property Development og Tiny Varigheden bygge enfamilieshuse og alle får en mindre bevilling stillet til rådighed af programmets initiativtagere. ACERA skal bygge et hus på 147 kvadratmeter og der er allerede en køber til huset.

” Vi er selvfølgelig superstolte. Vi er både den mindste og yngste virksomhed, men også meget langt fremme med at have en helhedsløsning, så det at være udvalgt og få en stemme i, hvordan vi skal bygge folks hjem både for nu og i fremtiden er en klar anerkendelse.
Der er meget stort behov for et generationsskifte i byggebranchen. Vi har ikke tid til de meget konservative konventionelle løsninger, hvis vi vil levere noget, der er på linje med Parisaftalen og have en chance for at begrænse klodens temperaturstigning,” siger Jannike.
Hvad betyder det for en virksomhed som ACERA at blive udvalgt til Boligbyggeri fra 4 til 1 planet?
”Vi håber først og fremmet at skabe fokus på, at alle de gode løsninger allerede eksisterer. Derudover har vi naturligvis også et kommercielt sigte og håber, at ACERA kan få en masse forretning ud af det. Og på det personlige plan, ja – så er jeg da lidt stolt over at være med til potentielt at skrive danmarkshistorie,” siger Jannike.
For at nå dertil er der stadig en masse arbejde, der venter. Her kommer pengepræmien fra runner-up prisen fra Otto Mønsteds Fond nu ACERA til gavn i det kommende dokumentationsarbejde med byggeriet af eksempelhuset.
”Når man tager skridt som ingen har taget før, så er der en helt naturlig skepsis over for ens løsninger. Derfor vil vi sikre, at alt skal være fuldstændig gennemarbejdet og det vil vi anvende de bevilgede midler til. Så når vi tager første spadestik, kan det hurtigt tage fart og være et teknisk og kommercielt alternativ til konventionelt boligbyggeri.”
Den Lyse Idé uddeles igen i år
Otto Mønsteds Fond uddeler i 2023 for femte år i træk prisen Den Lyse Idé og samlet 500.000 kroner. Prisen er målrettet lovende talenter på landets universiteter, der står med den rette innovative idé, et projekt eller en proces, der kan gøre en forskel og har et kommercielt potentiale. Indstillingsperioden slutter 1. september 2023 og alle ansøgninger vurderes ud fra særlige kriterier af en jury. Læs mere om prisen

Om Boligbyggeri fra 4 til 1 planet
Danmark forbruger jordklodens naturressourcer i en hastighed svarende til, at vi havde fire planeter til rådighed. Hvert år. Byggeriet, der står for op mod 30 % af CO2-udledningen i Danmark, spiller derfor en afgørende rolle i forhold til ambitionerne om at bekæmpe klimaforandringerne. Programmet omfatter også eksempelbyggeri indenfor rækkehuse og alment byggeri. Kilde: Boligbyggeri fra 4 til 1 planet