Gratis erhvervsjuridisk retshjælp hjælper mere end 200 små virksomheder om året.
Hvilken selskabsform skal vi vælge? Skal min kunde have længere fortrydelsesret? Hvordan skriver vi kontrakten? Ja, på bagtæppet af enhver forretningsidé venter mange vigtige erhvervsjuridiske spørgsmål, der kræver svar. Og pælene skal sættes med præcision for at sikre, at virksomheden kommer bedst muligt fra start og undervejs kan løse de udfordringer, der opstår.
Siden 2018 har landets iværksættere og små virksomheder fået besvaret erhvervsjuridiske spørgsmål uden at se dyre advokatsalærer i øjnene eller bruge kostbar tid i forsøget på at løse det selv.
Det er foreningen Erhvervsjuridisk Retshjælp på Frederiksberg, der gratis stiller erhvervsjuridisk rådgivning til rådighed. Foreningens frivillige retshjælpere er studerende, der er i gang med den sidste del af deres uddannelse som cand.merc.(jur.) på Copenhagen Business School (CBS). Med på sidelinjen står eksterne undervisere, professorer fra CBS Law og advokater, der bistår med faglige kompetencer og rådgivning. Det gratis rådgivningstilbud er udviklet i et samarbejde med det juridiske institut CBS Law. Foreningens formål er at yde juridisk rådgivning inden for de erhvervsretlige områder, der undervises i på uddannelsen til cand.merc.(jur.). Siden 2019 har Otto Mønsteds Fond i flere omgange støttet foreningens arbejde for at sikre tilbuddet og kendskabet til den gratis rådgivning. Og det har 200 virksomheder alene indenfor det seneste år benyttet sig af.
Retshjælperne mødes hver tirsdag kl. 17 til 19.30 i Retten på Frederiksberg, der stiller lokaler til rådighed. Her mødes retshjælpens studerende i grupper og besvarer skriftligt de henvendelser, virksomhederne har indsendt via en formular på retshjælpens hjemmeside. Nogle virksomheder er venlige efterfølgende at takke for en brugbar rådgivning, og andre vender tilbage gentagne gange – hvilket de studerende også oplever som positiv feedback.
Også win-win for studerende
Cecilie Ebbe er den ene af foreningens to retshjælpsledere, der har ansvaret for retshjælpens drift. Cecilie har været aktiv i to år, men med en specialeaflevering i vente, er det tid til at give ledertøjlerne videre.
”Især i begyndelsen da jeg var ”almindelig” retshjælper, syntes jeg, at det var lærerigt at prøve alle mulige forskellige problemstillinger, og det var ikke ”bare” en juridisk kilde, man skulle forholde sig til, men et almindeligt menneske, der havde et problem. Det fedeste har nok været oplevelsen af, at man kan gøre en forskel for den virksomhed, der henvender sig. Derudover synes jeg, at netværket med de andre studerende har været meget givende, og opgaven som retshjælpsleder har for mig også været en god måde at prøve lederskab af på,” siger hun.
Hendes ”retshjælpskollega”, cand.merc. jur-studerende Aleksander Møller Andersen, supplerer:
“Vi får mulighed for at anvende teori på praktisk relevante sager, ligesom der er mulighed for at få kendskab til nye retsområder. Derudover har vi som retshjælpere her mulighed for at bidrage positivt til iværksættermiljøet ved at yde erhvervsjuridisk rådgivning, så iværksætteren kan fokusere på selve kerneforretningen og ikke de juridiske spørgsmål.”
Fakta:
Erhvervsjuridisk Retshjælp er startet på initiativ af Copenhagen Business Schools juridiske institut CBS LAW og studienævnet for HA(jur.) og cand.merc.(jur.).