Livsvarige minder om livsvigtig hjælp

Ti ingeniørstuderende fik i løbet af to måneder i 2024 en helt særlig oplevelse med at forene et studierelevant ophold i udlandet med en ekstraordinær indsats for andre mennesker. Efter to måneder i henholdsvis Uganda og Guatemala kunne de ti DTU-studerende rejse hjem og fortsætte deres ingeniørstudie – vel vidende, at deres faglighed, medmenneskelighed og internationale nysgerrighed ville gøre en værdifuld forskel for fattige lokalbefolkninger i de to udviklingslande. Alene det faktum, at de studerende i løbet af opholdet fik repareret 423 medicinske apparater, så de igen kunne anvendes til patientbehandling, er et livsvarigt minde fra deres måneder, hvor de var mange kilometer hjemmefra.

Tværfagligheden i studiet Medicin og Teknologi, med både medicinske og ingeniørtekniske fag, gjorde de studerende velegnede som kandidater til Engineering World Health’s (EWH) projekter sidste år i Uganda og Guatemala. Den internationale nonprofitorganisation EWH har til formål at inspirere, uddanne og styrke det biomedicinske ingeniørsamfund til at forbedre sundhedsydelser i verdens brændpunkter og derigennem bidrage til FN’s 3. verdensmål om sundhed og trivsel. Det sker bl.a. ved, at organisationen sender studerende ud i verden for at hjælpe fattige lokalsamfund med at reparere livsredende medicinsk udstyr og bistå med andre sundhedsfremmende opgaver.

Helt særlig studierelevant erfaring

Det er en ekstraordinær måde at få studierelevant international erfaring på, og det er heller ikke første gang, at Otto Mønsteds Fond støtter en ansøgning til delfinansiering af rejseudgifter, kurser i felten o.s.v. i forbindelse med danske studerendes deltagelse i EWH-projekter.

Støtten har ikke kun været et bidrag til at forbedre de lokale sundhedsforhold, men har også givet de studerende en unik mulighed for at udvikle faglige og praktiske færdigheder som kommende ingeniører og få en forståelse af andre kulturer gennem arbejdet og hverdagen med lokale ansatte og værtsfamilierne.

“Jeg er blevet dybt påvirket af dette ophold – både fagligt, personligt og kulturelt,” siger en af deltagerne, Emilie, efter sommerens udsendelse med EWH.

For Andreas gjorde opholdet i Uganda så stort indtryk, at han håber efter studiet at arbejde med udvikling af sundhedsforhold i udviklingslande. Privatfoto

 En meningsfuld sommer

Den første måned var dedikeret til teknisk forberedelse i samarbejde med lokale ingeniører fra EWH. Her fik de studerende både praktisk erfaring på lokale klinikker og hospitaler i og omkring Kampala eller Quetzaltenango i Guatemala, og de fik skræddersyet teknisk oplæring. Det bestod i daglige forelæsninger om medicinske apparater, deltagelse i laboratorieøvelser m.m., som gjorde dem i stand til at løse opgaver lige fra at konstruere en forlængerledning til test af EKG-apparater.

Den følgende måned var de studerende med til at reparere og vedligeholde medicinsk udstyr, som var spredt ud over hele landet. Efter to måneder havde de istandsat 423 medicinske apparater og fået et indgående kendskab til de mange udfordringer som mange hospitaler står overfor. Et af hospitalerne manglede både rindende vand og livsnødvendig medicin.

”Vi besøgte og arbejdede på flere forskellige hospitaler i Uganda. De var alle forskellige, men fælles for dem var de primitive forhold. F.eks. kunne det sagtens ske på en fødeafdeling, at der ikke var nok ledige senge, hvilket kunne resultere i, at en kvinde var nødsaget til at føde på gulvet ude på gangen foran andre patienter og besøgende,” fortæller Andreas.

Mærkbar forskel for de lokale

Ved siden af arbejdet med reparationerne havde hver gruppe også et sekundært projekt, hvor de studerende var med til at løse andre udfordringer på det lokale hospital. Det kunne være opsætning af gardiner for at minimere smitterisiko på afdelinger, hvor smitsomme patienter opholdt sig i samme rum som ikke-smitsomme patienter eller udskiftning af defekte stikkontakter, montering af nye operationslamper og istandsættelse af rustne sengeben på en børneafdeling. Sidstnævnte krævede svejsearbejde, og det blev udført af lokale svejsefolk, der svejsede i klipklapper, uden sikkerhedshandsker og med solbriller i panden, fortæller en noget overrasket Julie.

I Mbarara i Uganda var holdet bl.a. med til at montere lamper i tandlægestolene i hospitalets tandklinik, hvilket betød, at de ansatte ikke længere behøvede at bruge deres telefoner som lys til undersøgelserne. Og i Guatemala havde de studerende også til opgave at installere gardiner som skillevæg mellem senge på samme stue, lave møbler til opbevaring af tøj og udstyr og montere tavler til patient-info ved sengene.

Især for Andreas har opholdet i Uganda være med til at skubbe til hans fremtidsdrømme, fortæller han.

“Jeg drømmer om på et tidspunkt at arbejde med udviklingslande og opgaven med at løfte behandlingsforholdene i lande, der er væsentlig dårligere stillet end Danmark. Hvis den drøm realiseres, har opholdet i Uganda givet mig en stor fordel, for nu kan jeg tale ud fra erfaring om forholdene og hvordan de kan forbedres,” siger han.